Att skapa en affiliate-sajt

Att skapa en affiliate-sajt kan vara ett bra sätt att tjäna lite pengar på sin hobby eller specialintresse. I takt med att fler och fler upptäcker detta hårdnar också konkurrensen, vilket gör att man måste ha en bra sajt om man ska få in några pengar.

Att driva en affiliate-sajt är roligt. Dessutom lär man sig mycket om webbdesign, marknadsföring och mycket annat som har med internet att göra när man arbetar med den. Om man har en hobby är det smart att låta sajten handla om ens intresse, det gör att det blir enkelt att hitta ämnen att skriva om.

Men vad är en affiliate-sajt? Enkelt uttryckt handlar det om en sajt där det finns länkar kopplade till ett affiliate-program. Ett sådant program innebär att varje gång en annonsör som är ansluten till programmet skickar kunder till en butik via sin sajt, så får hen en ersättning, som kan vara stor eller liten. Ju fler betalande kunder man skickar vidare via sin sajt, desto mer pengar får man in på den.

Att hitta sin nisch

Affiliate-markndsföringHur ska man då göra för att bygga en framgångsrik affiliate-sajt? Först och främst bör man tänka ut vad den ska handla om. När man har bestämt ett ämne undersöker man om det finns affiliate-program inom detta segment. Det finns flera företag som har program inom många olika områden, bl.a. Tradedoubler, Adtraction, Wordon och Adsninja.

Nästa steg är att skapa innehåll till sajten. Bäst är om man har kunskaperna så att man kan skriva texterna själv. Annars kan man beställa texter från en contentbyrå eller från en frilansare. Texterna bör vara på minst 300 ord.

Länkar är viktigt för en affiliate-sajt, eftersom det är de som höjer den i Googles ögon, och eftersom Googles regler gör att man som affiliate inte kan annonsera på Adwords. Ju fler länkar man kan få från andra sajter inom samma ämnesområde, desto bättre. Man kan kontakta ägarna till andra sajter, och föreslå länkbyten, be att få gästblogga etc. Det allra bästa sättet att få länkar är dock att bygga en intressant och relevant sajt. En sådan kommer att få länkar automatiskt.