De dolda funktionerna i routern

Router med USBEn router har de flesta av oss hemma. Men det är inte många som tänker på vad den faktiskt kan användas till. Även en ganska enkel modell kan innehålla en del finesser, som kan vara såväl praktiska som bara roliga.

En router är en nätverksenhet som sammankopplar lokala datornätverk och dirigerar trafiken mellan dem. I hemmet är det ofta routern som dirigerar den trådlösa trafiken mellan dator, mobiltelefon, smart-tv och andra enheter.

Koppla in skrivare

Olika routers har olika funktionalitet och finesser, men nästan alla har finesser som många användare inte känner till, fastän de kan ha ganska stor praktisk betydelse. Dit hör USB-portar. Många routers, även billiga sådana, har USB-portar på baksidan. Dessa kan användas för att dela skrivare eller USB-diskar med alla enheter i ett nätverk. Det gör det möjligt att dela en skrivare av äldre modell med hela nätverket, även om den inte är anpassad för trådlösa nätverk eller har någon nätverkskontakt. Det är dock inte alla skrivare som kan anslutas på detta sätt. Om det fungerar beror bl.a. på vilken modell av såväl skrivare som router det rör sig om.

Utöka nätverket

Om du uppgraderat till en ny router ska du inte göra dig av med den gamla, såvida du inte bor på liten yta. Många routers har nämligen en inställning som heter repeater mode eller något liknande. Denna inställning kan användas för att öka räckvidden i ett nätverk. Gå in i den gamla routerns administrationsgränssnitt och leta upp repeater mode, oftast ligger inställningen i menyn Operation mode eller System setup. Routern har för det mesta en egen guide för konfigurationen. Ibland måste man ange den nya routerns mac-adress, som står utskriven på routern.

Demilitarisera

En router har inbyggd brandvägg, vilket är bra i 99 fall av 100. Men det finns tillfällen då brandväggen ställer till det, bl.a. om man vill sätta upp en webb- eller ftp-server som ska vara tillgänglig från internet. Lösningen är att skapa en demilitariserad zon, alltså en deö av nätverket som inte har något skydd. Förkortningen för demilitariserad zon är dmz.

För att skapa en dmz aktiverar man dmz-funktionen på routern, som vanligen finns i menyn ”WAN”. Detta gör man genom att ange ip:t för den server eller enhet som brandväggen ska släppa igenom. Resten av nätverket ska inte påverkas av att man har öppnat den demilitariserade zonen för trafik utifrån, men enheten bör ha en egen brandvägg som skydd.

Spara alla inställningar

Det går som framgår av denna text att göra mycket med sin router. När man väl har ställt in den precis som man vill är det viktigt att spara inställningarna, så att man inte förlorar dem om något skulle hända som tvingar en att återställa routern. Inställningarna sparas i en fil som man förvarar på ett säkert ställe. Det kan t.ex. vara smart att ha en kopia av filen på ett USB-minne. Vanligen hittar man verktyget för att spara inställningarna i menyn Administration, men det varierar en aning mellan olika routers.