Ökade miljökrav sätter press på mobiljättarna

Kraven från både konsumenter och myndigheter fortsätter att öka när det gäller hållbarhet och miljöarbete. Allt fler har blivit medvetna om de kopiösa mängder med elektronik som kastas bort varje år, inte minst mobiltelefoner. Genom att byta ut batteriet finns möjligheten att kraftigt förbättra telefonernas livslängd.

För Apple och Samsung märks trenden tydligt i att de arbetar mer med återvinning. Det finns också gott om återförsäljare som tagit fram lösningar där du har möjlighet att få rabatt på en ny modell genom att lämna in din gamla mobiltelefon i samband med köpet. Allra effektivast är dock att fortsätta använda sin nuvarande telefon längre. Genom att vända sig till https://www.batteriexperten.com/ kan du till exempel skaffa ett billigt iPhone-batteri. Om skärmen har gått sönder är det också rekommenderat att reparera telefonen, snarare än att köpa en ny.

Varför mobiltelefoner är stora miljöbovar

Mycket beror på att produkterna byts ut ofta och består av många olika material och komponenter som försvårar återvinningen. Skulle en majoritet av alla mobilanvändare byta ut sin mobil regelbundet uppstår uppstår svårlösta miljöproblem. Lyckligtvis återvinns en allt större del av mobilerna, men fortfarande görs för lite. Det är lockande att hela tiden uppgradera sig med den senaste tekniken.

Tidigare har Apple och Samsung ofta försökt skydda sig själva genom att skylla på underleverantörer. Samtidigt har andra branscher vaknat upp och det är inte längre hållbart att företag som gör miljardvinster inte har möjlighet att göra mer. På senare år är trenden tydlig att mobiljättarna vill bättra på sitt rykte. Vissa analytiker menar att det beror på att deras kunder blivit mer miljömedvetna och ställer krav.

Antagligen blir det just konsumenterna som måste driva utvecklingen. När nya modeller släpps utan att erbjuda någon större uppgradering från den tidigare modellen, då kan de rösta med plånboken genom att inte köpa den. När batteriet börjar bli dåligt i deras befintliga telefon kan de byta ut batteriet. Mycket tyder också på att andrahandsmarknaden fortsätter att växa och bli allt viktigare.